Terugblik Nederlandse blauwe bessen seizoen
Het Nederlandse blauwe bessen seizoen loopt van juli tot en met september. Door gebruik te maken van vroege, midden en late rassen kunnen telers deze hele periode oogsten.
Twee teeltbedrijven, Douven Blauwe Bessen en Driessen Blueberries geven hun visie over het afgelopen seizoen, waarin de invloed van de natuur een grote rol speelde.
Bij Driessen Blueberries in Melderslo wordt op 70 hectare geteeld en van de opbrengst gaat 95% naar de versmarkt.
Leon Driessen is tevreden over het seizoen ondanks dat de blauwe bessen wat kleiner waren dit jaar.
“De maat van de blauwe bessen viel wat tegen dit seizoen, de bessen waren kleiner dan andere jaren, vertelt Leon Driessen. “De vorst die in april nog haar intrede deed kan hier een rol hebben gespeeld.
Toch hebben we voldoende kilo’s kunnen oogsten.
We hebben geen problemen met de kwaliteit gehad. Ondanks de vele regen, die het oogsten niet tot een pretje maakte de afgelopen weken, was er geen sprake van schimmel. Wij hebben gelukkig de planten gedeeltelijk overkapt.
Gemiddeld over het hele seizoen gezien, is het uiteindelijk toch een goed jaar geworden.”
Bij Douven Blauwe Bessen in Melderslo wordt op 32 hectare geteeld. De natuur had dit jaar een grote invloed op de blauwe bessen oogst zo blijkt uit het verhaal van Mery Douven.
“De blauwe bessen waren gedurende het hele seizoen wat klein van maat, aldus Mery Douven. “Niet alleen in het begin, maar gedurende de hele periode was dit het geval. De vorst die we in april en ook nog in mei zagen, heeft meer invloed op de bloesem gehad dan we destijds verwachtten. De bloemetjes zijn uiteindelijk wel tot bessen uitgegroeid, maar achteraf kunnen we nu zeggen dat de bessen er wel schade van hebben ondervonden.
Ook voor de bestuiving was het niet de beste tijd, het was te koud.
De kwaliteit van de bessen was verder prima, ondanks de regen was er geen schimmel. Wel is met zorg geoogst om bessen met scheuren, veroorzaakt door de regen, uit te sorteren.
Spreeuwen zorgden er dit jaar voor dat op een bepaald perceel bijna 40% van de oogst verloren is gegaan. Door vraatschade maar ook door hun gewroet in de bessenstruiken.”
Om de balans op te maken, is er gelukkig toch goed nieuws. “Vorig jaar zijn de planten goed gesnoeid om de het volume van de oogst te stimuleren. Daardoor is de opbrengst dit jaar gelijk gebleven met vorig jaar. Maar wanneer de bessen een maatje groter waren geweest had dit alles veel gunstiger uitgepakt,” besluit Mery.